Poikien ympärileikkaus on maailman yleisin tappava rituaali

Miespuolisten ympärileikkaus on maailman vanhin tunnettu kirurginen operaatio. Sen juuret ulottuvat kauas ennen kirjoitettua historiaa. Brittiläinen lääkäri Sir Grafton Elliot Smith arvioi tavan olevan noin 15 000 vuotta vanha. Maailman vanhin historiallinen dokumentti ympärileikkauksesta on Sakkaran hauta-alueelta löytynyt kohokuviorelifi, jonka tiedemiehet ovat ajoittaneet noin vuoteen 2400 ennen ajanlaskumme alkua.

Nykyään poikien ympärileikkaus on maailman yleisin kirurginen operaatio. WHO:n arvioiden mukaan noin kolmannes kaikista maailman miehistä ja pojista on ympärileikattu. Suurin osa ympärileikatuista ovat juutalaisia ja muslimeja, joille ympärileikkaus on uskonnollinen rituaali. Ympärileikkausta harjoitetaan laajasti kulttuurillisista syistä myös muiden kuin muslimien ja juutalaisten keskuudessa etenkin Afrikassa sekä Yhdysvalloissa, joissa yli puolet miehistä ympärileikataan. Luvut ovat korkeita verrattuna Eurooppaan, jossa vain 5-10 prosenttia poikalapsista leikataan. Mutta myös Euroopassa ympärileikkaukset ovat kasvussa.

Circumcision
Tämä muinainen egyptiläinen reliefi on vanhin historiallinen ympärileikkausta koskeva dokumentti.

Suomessa muun muassa juutalaiset ovat ympärileikanneet lapsensa vuosisatojen ajan, mutta ympärileikkausten määrä on ollut hyvin pieni. Helsingin yliopistollisen keskussairaalan lastenkirurgian ylilääkärin Harry Lindahlin mukaan Suomessa tehdään vuosittain noin 2 000 ympärileikkausta, vaikka todellinen tarve olisi vain noin 300. Suurin osa ympärileikkauksista tehdään siis ilman riittäviä lääketieteellistä perustelua.

Helsingissä kaupallisesti ei-lääketieteellisiä ympärileikkauksia suorittavan yksityisen lääkäriaseman MedFinin ylilääkärin Valeria Danssonin mukaan ympärileikkausten määrän kasvua selittää etenkin maahanmuutto muslimienemmistöisistä maista. Myös islamilaiset tahot, kuten Helsingin shiiayhteisön uskonnollinen johtaja Abbas Bahmanpour sekä Suomen islam-seurakunnan ulkoasianvastaava Abdi-Hakin uskovat, että islamin kasvu tulee lisäämään rituaalisten ympärileikkausten kysyntää Suomessa.

Tyttöjen rituaaliseen ympärileikkaukseen verrattuna poikien ympärileikkaus nähdään yleensä ”pienempänä pahana”. Lääketieteellisesti se onkin huomattavasti vähemmän vaarallinen kuin tyttöjen kohtaama silvonta. Vähemmän vaarallinen ei kuitenkaan tarkoita vaaratonta. Poikalasten ympärileikkaamiseen liittyy paljon vakavia riskejä. Ympärileikkaus aiheuttaa aina turhaa kärsimystä ja pahimmillaan se voi johtaa sukupuolielinten tuhoutumiseen ja jopa kuolemaan.

circumyonatansindel
Ympärileikkaus aiheuttaa poikkeuksetta lapselle tuskaa, joka kestää vielä viikkoja itse rituaalin jälkeen. (KUVA: Yonatan Sindel)

Ympärileikkaukset eivät ole koskaan vaarattomia

Monet ympärileikatut selviävät ilman ympärileikkauksen aiheuttamia oireita, mutta läheskään kaikki eivät. Arvioiden mukaan noin 1.5% ympärileikkauksista johtaa erilaisiin komplikaatioihin. Vaikka luku itsessään voi tuntua pieneltä, tarkoittaa se ympärileikkauksen yleisyyden vuoksi maailmanlaajuisesti miljoonia erilaisista ympärileikkauksen aiheuttamista vaivoista kärsiviä ihmisiä.

Yleisimpiä ympärileikkauksen aiheuttamia oireita ovat erilaiset häiriöt peniksessä, kuten esimerkiksi ihosillat tai arpeutumat, jotka käyristävät penistä väärällä tavalla. Arpeuma saattaa esimerkiksi kiristää jäljelle jäänyttä nahkaa ja tehdä erektioista epämukavia ja kivuliaita. Ilman suojaavaa kerrosta ympärileikattu penis voi hiertyä helpommin kuin terve, leikkaamaton penis.

Ympärileikkaus aiheuttaa lapselle aina turhaa kipua. Vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan ne lapset, joille on tehty vauvana ympärileikkaus, saattavat kokea esimerkiksi rokotukset eri tavalla kuin muut lapset. Tutkimuksen mukaan ympärileikattujen lapsien kohdalla kivun aiheuttamat stressitasot olivat rokotuksissa korkeammat kuin ympärileikkaamattomilla lapsilla.

Vuonna 2015 kööpenhaminalaisen Statens Serum Institutin tutkijat huomasivat, että alle 5-vuotiaina ympärileikatuilla poikalapsilla saattaa olla jopa kaksinkertainen riski sairastua johonkin autismin muotoon. Ympärileikkaus voi myös vaikuttaa negatiivisesti lapsen psykologiseen kehitykseen. Ympärileikkauksen on muun muassa huomattu vaikuttavan lapsen ärtymystasoon, nukkumiseen sekä äidin ja lapsen väliseen suhteeseen.

”Ympärileikkauksen aiheuttamat muutokset käytöksessä ovat hyvin yleisiä ja ne voivat vaikuttaa vanhemman ja lapsen välisen siteen syntymiseen sekä lapsen ruokintaan”, psykologi R. Goldman kirjoittaa artikkelissa The Psychological Impact of Circumcision.

Monet miehet, jotka on ympärileikattu lapsina, ovat myöhemmin kuvailleet operaatiota negatiiviseen sävyyn. Ympärileikkaus on koettu sekä ruumiillisen koskemattomuuden häpäisyksi että psykologiseksi ja seksuaaliseksi väkivallaksi. Miehet ovat kuvailleet ympärileikkausta muun muassa ”silpomiseksi”, ”raiskaukseksi” ja ”kidutukseksi”. Tutkimukset ovat yhdistäneet vastentahtoisen ympärileikkaamisen jopa traumaperäiseen stressihäiriöön.

Ympärileikkaus voi aiheuttaa myös pahempia komplikaatioita, kuten erilaisia tulehduksia ja hylkmisireaktioita. Yhdysvalloissa ympärileikkaukset ovat johtaneet jopa vauvojen penisten amputaatioon ja kuolemaan.

nauravat dramaattiselle käytökselle Cpl Patricia D. Lockhart
Kuvassa aikuiset nauravat pian ympärileikkaukseen joutuvan pojan ”dramaattiselle käytökselle”. (KUVA: Patricia D. Lockhart)

Ympärileikkaus tappaa

Ympärileikkaus tappaa. Vuonna 2012 Oslossa kuoli kaksi viikkoa vanha poikavauva ympärileikkauksen aiheuttamiin komplikaatioihin. Kaksi ympärileikkausta suorittanutta lääkäriä joutuivat viranomaisten tutkimuksen kohteeksi. Samana vuonna New Yorkissa kuoli lapsi saatuaan juutalaisen ympärileikkauksen yhteydessä herpeksen. Vuonna 2013 poikavauva kuoli Kanadassa rutiininomaiseen ympärileikkaukseen, kun hänen veronvuotoaan ei saatu pysäytettyä. Vuonna 2018 alle kuukauden ikäinen vauva kuoli Intiassa, kun ympärileikkauksen aiheuttamat haavat eivät suostuneet parantumaan oikealla tavalla. Globaalisti ympärileikkaukseen kuolee tuhansia lapsia ja vauvoja.

Vuonna 2014 Etelä-Afrikan Commission for the Promotion and Protection of the Rights of Cultural, Religious and Linguistic Communities (eli kansankielellä CRL) katsoi, että pelkästään Itä-Kapin ja Limpopon provinsseissa noin puoli miljoonaa poikalasta on joutunut sairaalahoitoon rituaalisen ympärileikkauksen vuoksi vuosina 2007-2014. Samana aikana ympärileikkauksiin arvioidaan kuolleen ainakin 419 lasta.

Tutkija Dan Bollinger arvioi vuonna 2010 rutiininomaisen ympärileikkauksen johtavan vuosittain noin 117 amerikkalaisen poikalapsen kuolemaan. Nämä ympärileikkaukset on tehty asianmukaisissa olosuhteissa osaavien lääkäreiden toimesta ja lääkäreillä on usein huomattava kokemus ympärileikkauksien teosta. Tästä huolimatta kuolemaan johtavia ympärileikkauksia tapahtuu joka vuosi. Kuoleman riski on aina läsnä ympärileikkauksessa ja sitä on mahdotonta poistaa.

Sheffieldin yliopiston tutkija tohtori Eran Elhaikin mukaan ympärileikkaus voi olla merkittävä tekijä lisäämään kätkytkuolemia. Elhaik vertaili tietoja kätkytkuolemista ja poikalasten ympärileikkauksista 15 eri maasta ja huomasi kätkytkuolemien ja ympärileikkausten välillä olevan vahvan korrelaation. Kätkytkuolema tappaa vuosittain noin 300 lasta Iso-Britanniassa ja 2 700 Yhdysvalloissa. Suomessa kuolemia tapahtuu vuosittain noin 10.

”Vauvassa on vain hiukan yli 3 litraa verta, ja hän saattaa menettää helposti puolikin litraa verta. Aikuiselle se vastaisi noin 2-4 verenluovutusta. Kun lapsella on vähemmän verta, verenpaine laskee ja lapsen sydän joutuu tekemään enemmän töitä, mikä voi johtaa sydänkohtaukseen etenkin lapsilla, joiden sydän ei ole vielä kokonaan kehittynyt tai joilla on joitain synnynnäisiä vikoja,” Elhaik kertoi IFLScience!-lehdelle.

Kaikista merkittävintä ympärileikkauksien aiheuttamissa kuolemissa on, että jokainen näistä kuolemista olisi voitu estää.

Brayden-Tyler-Frazier-in-NICU-died-3-2013
Brayden Tyler Frazier oli alle kuukauden ikäinen kuollessaan ympärileikkauksen komplikaatioihin. Tämä on viimeinen kuva, jossa Brayden oli vielä elossa. (KUVA: Ashley Arms, Krystian Frazier)

Ympärileikkaus on pääasiassa uskonnollinen tapa

On epävarmaa, mikä sai alunperin ihmiset leikkelemään toistensa peniksiä. Tutkijat uskovat, että ympärileikkaus on saattanut olla jonkinlainen maaginen rituaali tai primitiivinen tapa rajoittaa masturbaatiota. Yhdysvaltalainen lääkäri Peter Remondino esitti vuonna 1891 teoksessaan History of Circumcision, että ympärileikkaus saattoi saada alkunsa eräänlaisena tapana häpäistä vihollisia. Ympärileikkaus oli eräänlainen symbolinen kastraatio, jonka avulla vihollista voitiin nöyryyttää ja hänet voitiin merkata orjaksi.

Nykyään tunnetuimmat ja globaalisti merkittävimmät ympärileikkausta harjoittavat uskonnolliset ryhmät ovat juutalaiset ja muslimit. Sekä juutalaisuus että islam korostavat ympärileikkauksen merkitystä rituaalina, jolla lapsi merkataan osaksi uskonnollista yhteisöä. Vaikka molempien valtauskontojen piirissä onkin kehittynyt myös rituaaliympärileikkausta vastustavia ryhmittymiä, edelleen ylivertaisesti suurin osa kaikista juutalaisten ja muslimien lapsista rituaalileikataan.

Juutalaisten brit milah ja muslimien khitan ovat pohjimmiltaan hyvin samankaltaisia rituaaleja. Juutalaiset uskovat, että ympärileikkaus on merkki liitosta Abrahamin Jumalan kanssa ja merkki kuulumisesta laajempaan juutalaiseen yhteisöön. Juutalaisen uskonnollisen halakha-lain mukaan ympärileikkaus on itse Jumalan määräys, joka voidaan jättää suorittamatta tai viivyttää vain kuoleman uhan vuoksi.

Circumcision_of_Abraham_(Bible_of_Jean_de_Sy)circa 1355 and circa 1357
Abrahamin ympärileikkaus raamatullisesta taideteoksesta arviolta vuosien 1355-1357 väliltä.

Islamilainen ympärileikkaus puolestaan perustuu profeetta Muhammedin opetuksia kerääviin hadith-kirjoituksiin sekä islamilaiseen perimätietoon, sunnaan. Muslimit uskovat, että ympärileikkaus kuuluu fitraan, eli tapoihin, joita ”kehittyneet ja kultivoituneet” ihmiset harjoittavat. Muslimit muodostavat suurimman ympärileikkausta uskonnollisista ja kulttuurillisista syistä harjoittavan ryhmän.

”Se on osa meidän uskontoa. Siinä noudatetaan Jumalan määräystä. Profeetan kautta tullut määräys on myös määräys, vaikka se ei ole Koraanissa. Ympärileikkauksella on puhtauden kannalta merkitys, sillä on uskonnollisissa tehtävissä ja toimituksissa jossain koulukunnissa myös merkitys,” kertoo Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar.

Suurimmat kristilliset ryhmittymät eivät harjoita uskonnollista ympärileikkausta. Vaikka Jeesus itse oli ympärileikattu, kristityt yleisesti näkevät ympärileikkauksen olevan tarpeeton rituaali. Vain muutama afrikkalainen ortodoksikirkko harjoittaa laajamittaisesti uskonnollista ympärileikkausta; nimenomaisemmin Etiopian ortodoksinen kirkko, Eritrean ortodoksinen tewahedo-kirkko sekä Aleksandrian koptilais-ortodoksinen kirkko.

GerrerRebbe
Juutalaisten rituaalinen ympärileikkaus on tunnetuin ympärileikkauksen muoto, mutta määrällisesti muslimien khitan-ympärileikkauksia tapahtuu ylivertaisesti eniten.

Yhdysvalloissa on kulttuurinen vinouma

Yhdysvallat on monella tavalla omalaatuinen poikkeus ympärileikkauskulttuurissaan. Vaikka USA onkin lähtöisin Euroopasta, on ympärileikkauskehitys ottanut siellä täysin toisenlaisen suunnan. Siinä missä vain ehkä yksi sadasta eurooppalaisesta ympärileikataan, USA:ssa luku on erilaisten arvioiden mukaan yli puolet. Suurin osa Yhdysvaltojen ympärileikkauksista tehdään nimellisesti sekulaareista syistä osana tapakulttuuria.

Yhdysvaltalaisen ympärileikkauskulttuurin laajamittainen synty voidaan ajoittaa 1800-luvun loppupuolelle ja viktoriaaniseen moraalihysteriaan. Puritaaniset ajattelijat uskoivat, että masturbaatio oli syntiä ja itsensä saastuttamista, joka johti useisiin lääketieteellisiin ongelmiin sekä mielisairauksiin. Ympärileikkaus nähtiin keinona estää poikia vajoamasta masturboinnin synteihin ja vaaroihin.

”Nykyiset lääketieteelliset perustelut ympärileikkaukselle kehittyivät Yhdysvalloissa vasta, kun toimenpidettä harjoitettiin laajasti”, Kalifornian yliopiston tutkija Karen Ericksen Paige kirjoitti vuonna 1978 artikkelissaan The Ritual of Circumcision.

Paigen mukaan masturbaation pelko oli valloillaan etenkin Yhdysvalloissa, joissa yhteisö halusi kontrolloida jäsentensä seksuaalisuutta. Lisäksi ympärileikkauskulttuurilla oli rasistisia perusteluja, sillä tiettyjen ”epäpuhtaiden” vähemmistöjen ei uskottu osaavan pitää sukupuolielimiään puhtaana ilman ympärileikkausta. Paigen mukaan osa aikakauden lääkäreistä kannatti ympärileikkausta jopa esteettisistä syistä, väittäen ympärileikattua penistä ”kauniimmaksi”.

Onanism Dangers
1800-luvulta pitkälle 1900-luvulle asti masturboinnin, eli ”onanian” tai ”itsesaastutuksen” uskottiin aiheuttavan fyysisiä ja henkisiä sairauksia. Kuva on vuoden 1845 lääketieteen teoksesta The Secret Companion, joka kuvasi erilaisia masturbointiin liitettyjä tauteja.

Yksi merkittävimmistä masturbaation vastaisen liikkeen puhujista ja ympärileikkauksen kannattajista oli lääkäri John Harvey Kellogg, joka tunnetaan parhaiten Kellogg’s Corn Flakes -muroista. Kellogg oli tiukka uskovainen, joka uskoi seksuaalisuuden ja intohimojen olevan syyllisiä moniin henkisistä ja fyysisistä ongelmista. Hänen mukaansa jopa avioparit saattoivat syyllistyä liialliseen intohimoon, joka oli vastoin luontoa ja äärimmäisen haitallista. Kelloggin mukaan ympärileikkaus oli yksi tehokkaimmista keinoista kitkeä masturbaatiota.

”Etenkin pienten poikien kohdalla ympärileikkaus on keino, jonka olemme huomanneet lähes aina onnistuvan estämään masturbaatiota. Kirurgin tulisi suorittaa toimenpide ilman puudutusta, koska operaation aiheuttamalla kivulla on tervehdyttävä vaikutus mieleen, etenkin sen yhdistyessä ajatukseen rangaistuksesta. Toimenpiteestä seuraava kipu, joka kestää monta viikkoa, estää masturbaation harjoittamisen, ja jos tapa ei ole vielä liian tiukassa, se saattaa unohtua kokonaan,” Kellogg kirjoitti vuonna 1910 kirjassaan Plain Facts for Old and Young.

Paigen mukaan Kelloggin ja muiden ajatukset upposivat helposti 1900-luvun alun Yhdysvaltojen moraalisessa ilmapiirissä. Vaikka maan moraali myöhemmin vapautui, ympärileikkaus oli jäänyt käytäntönä elämään ja sen asema vahvistui omalla painollaan. Nykyäänkin Yhdysvaltojen lääketieteellinen yhteisö perustelee ympärileikkauksia monilla argumenteilla, jotka ovat eurooppalaisesta ja laajemmasta länsimaalaisesta näkökulmasta kestämättömiä.

BattleCreekSanitorium
John Harvey Kellogg oli 1900-luvun alussa adventistien perustaman Battle Creekin mielisairaalan johtaja. Mielisairaalassa pyrittiin vähentämään masturbointia muun muassa hengitysharjoituksilla, ympärileikkauksella ja kiduttamisella.

Ympärileikkaus ei tarjoa hyötyjä Euroopassa

Vaikka ympärileikkaus onkin hyvin yleistä Amerikassa, eurooppalaiset lääkärit ovat lähes yksiselitteisesti turhaa rutiininomaista ympärileikkausta vastaan. Vuonna 2013 American Academy of Pediatrics julkaisi raportin, jonka mukaan lasten ympärileikkauksen hyödyt ovat suuremmat kuin haitat. AAP perusteli näkemystään sillä, että ympärileikkausten on huomattu muun muassa laskevan riskiä sairastua virtsatietulehduksiin sekä vähentävän HIV-tartunnan riskiä.

”Eurooppalaisten asiantuntijoiden käsitykset poikkeavat täysin amerikkalaisten lääkärien johtopäätöksistä. Laaja eurooppalaisten lääkäreiden joukko näkee yhdysvaltalaisten kollegoiden tulkinnan tämänhetkisestä lääketieteellisestä näytöstä hyvin ongelmallisena,” Suomen Lääkäriliitto ja lääkäriseura Duodecim kommentoivat AAP:n näkemyksiä.

Lääkäriliiton mukaan esimerkiksi virtsatietulehdus on helposti ja halvalla hoidettava tauti, jonka yleisyys vastasyntyneillä on puolet pienempi kuin turhan ympärileikkauksen komplikaatiot. Lääkäriliitto ei myöskään pidä tiettyjen sukupuolitautien tartuntariskin nimellistä laskemista perusteltuna syynä ympärileikkaukselle.

Elvert Barnes
Ympärileikkaus on erittäin yleistä USA:ssa, mutta huomiota saaneet kuolemantapaukset ja muut ympärileikkaukseen liitettyvät ongelmat ovat saaneet yhä useamman amerikkalaisen vastustamaan turhaa ympärileikkausta. (KUVA: Elvert Barnes)

”Ennaltaehkäisevässä mielessä tehdystä poikien ympärileikkauksesta ei koidu hyötyä terveydelle muutoin kuin mahdollisesti HIV:n ehkäisyssä kehitysmaissa. Siten se on rinnastettavissa tyttöjen ympärileikkaukseen,” lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve kirjoittaa Lääkäriliiton blogissa.

”Suomalaisella hygieniatasolla leikkauksesta ei ole mitään hyötyä. […] HIV-tutkimukset koskevat lähinnä päiväntasaajan eteläpuolisen Afrikan tilannetta, jossa väestön HIV-positiivisuus voi nousta jopa 40 prosenttiin väestöstä. […] Ympärileikkaus ehkäisee naisesta mieheen tapahtuvaa HIV-tartuntaa. Miehestä naiseen tapahtuvaan tartuntaan sillä ei ole vaikutusta. Sperma on HIV-pommi ja sitä tulee aivan yhtä paljon,” kertoo HYKS:in ylilääkäri Harry Lindahl Uudelle Suomelle.

Vaikka ympärileikkauksesta saattaisi olla pieniä etuja kehitysmaissa, eivät ympärileikkaukset tarjoa minkäänlaista hyötyä Suomessa tai muualla kehittyneissä länsimaissa. Kaikki edut on mahdollista saavuttaa normaalilla länsimaalaisella hygienialla sekä ehkäisyllä. Ympärileikkaus ei poista tarvetta alapesulle tai kondomille, minkä vuoksi se on pohjimmiltaan hyödytön. Liika usko ympärileikkauksen hyötyihin voi myös kääntyä itseään vastaan.

”Tällä hetkellä Afrikassa on käynnissä ympärileikkauskampanja. Se todennäköisesti tulee lisäämään HIV:n leviämistä, sillä miehet ajattelevat, että he voivat leikkauksen jälkeen toimia vapaasti,” ylilääkäri Lindahl kommentoi.

hiv2
Ugandalaiset mainokset kehottavat miehiä ”ylpeästi” ympärileikkaamaan itsensä HIV-tartuntojen vähentämiseksi, mutta lääkärien mukaan HIV:n torjunta ympärileikkaamisella on toimimatonta.

Rituaalisilpominen on moraalisesti ja juridisesti kyseenalaista

Lääkärin etiikan mukaan lääkärien tulee välttää turhien riskien tuottamista potilaalle. Tämä pätee varsinkin tilanteessa, jossa potilas on alaikäinen eikä operaatiosta ole mitään lääketieteellistä hyötyä. Ympärileikkaus on aina riski, vaikka sen tekisi kokenut lääkäri.

”Jokaisesta kirurgisesta toimenpiteestä, pienestäkin, voi seurata vakavia haittoja,”  toiminnanjohtaja Pälve kertoo Seurassa.

Suomen lääkäriliiton kanta lääketieteellisesti turhiin ympärileikkauksiin onkin yksiselitteisen kielteinen. Rituaalisin, uskonnollisin ja kulttuurillisin syin tehdyt ympärileikkaukset ovat turha kirurginen amputaatio, joka altistaa lapsen syyttä erilaisille vakaville komplikaatioille. Lisäksi ympärileikkaus on moraalisesti kyseenalaista, koska sillä merkitään lapsi osaksi uskonnollista ryhmittymää jo ennen kuin lapsi itse osaa muodostaa minkäänlaisia uskonnollisia ajatuksia.

Lääkärin etiikan mukaan: ”Ympärileikkaus altistaa potilaan aina komplikaatioille. Ennaltaehkäisevässä mielessä tehtynä toimenpiteestä ei koidu hyötyä terveydelle muutoin kuin mahdollisesti HIV:n ehkäisyssä kehitysmaissa. Siten se on rinnastettavissa tyttöjen ympärileikkaukseen. Koska pieneltä pojalta ei voida saada asianmukaista suostumusta, niin sekä eettisesti että juridisesti tarkasteltuna ympärileikkaus loukkaa yksilön vapautta ja henkilökohtaista koskemattomuutta. Tällaisena toimenpide on ristiriidassa lääkärin etiikan kanssa.”

800px-Physical_Examination_of_a_boy
Länsimaalaisessa lääketieteen filosofiassa katsotaan, että lääkärin etiikka velvoittaa auttamaan ja kieltää ruumiillisen vahingoittamisen. (KUVA: Joshua Adam Nuzzo)

Suomen lääkäriliiton lisäksi myös muut terveydenhoitoalan järjestöt ja muiden Pohjoismaiden lääkäriliitot katsovat rituaalisen ympärileikkauksen olevan eettisesti väärin. Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Millariikka Rytkösen mukaan ympärileikkaus on aina riski ja ympärileikkauksen tuottama vaurio on pysyvä. Sukupuolielimiin voi koskea vain, jos siihen on lääketieteellinen peruste. Muilla perusteilla kajoaminen on vanhempien, eikä lapsen edun mukaista. Lastensuojelun keskusliiton mielestä ympärileikkaus on rinnastettavissa muihin haitallisiin etnisiin ja uskonnollisiin perinnetapoihin kuten kunniamurhat, lapsiavioliitot, ruumiillinen väkivalta ja verikosto. Lastensuojelun keskusliiton mukaan vähemmistöilläkään ole oikeutta loukata jäsentensä oikeuksia.

Tanskan yleislääkäriyhdistyksen mukaan rituaalinen ympärileikkaus on silpomista ja pahoinpitelyä. Ruotsin lastenlääkäriliiton mielestä ei-lääketieteellinen ympärileikkaaminen on poikien sukupuolielinten silpomista ja se tulisi kriminalisoida pahoinpitelynä. Syyskuussa 2013 pohjoismaiden lapsiasiamiehet ja lastenlääkäriasiantuntijat tuomitsivat ei-hoidollisen ympärileikkauksen lasten oikeuksien rikkomisena ja lasten suojelun rikkomuksena.

Rituaaliset ympärileikkaukset näyttäisivät olevan myös yleisesti vastoin suomalaisten oikeustajua. Lastensuojelun Keskusliitto teetti vuonna 2008 Taloustutkimuksella kyselyn, jonka mukaan 80 prosenttia vastaajista kieltäisi poikien turhan ympärileikkauksen. Vain kahdeksan prosenttia vastaajista sallisi lapsen lääketieteellisesti turhan ympärileikkauksen.

”Ympärileikkaus on sekä eettisesti että juridisesti väärin ja vastoin lääkärin etiikkaa,” Pälve sanoo.

heikki.1920x0
Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälveen mukaan ympärileikkaus on vastoin lapsen perusoikeuksia ja eettisesti sekä laillisesti väärin. (KUVA: Jukka Mykkänen)

Uskonnonvapaus ei oikeuta silpomista

Ympärileikkauksella on monia perus- ja ihmisoikeudellisia ulottuvuuksia. Suomen perustuslain mukaan jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen koskemattomuuteen, johon ei saa puuttua. Perustuslaki ulottaa saman koskemattomuuden myös lapsiin. Perustuslain mukaan lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti.

Lääketieteellisesti turha ympärileikkaus rikkoo lapsen fyysistä koskemattomuutta sekä oikeutta elämään. Vaikka lapsi selviäisi ilman komplikaatioita, on ympärileikkaus arpeuttanut hänet pysyvästi ja hän joutuu kantamaan sen seurauksia lopun ikäänsä. Lapsi on puolustuskyvytön, eikä hän voi antaa suostumustaan toimenpiteeseen. Rituaalinen ympärileikkaus on vastoin lapsen perus- ja ihmisoikeuksia.

”Ympärileikkaus on uskonnollinen riitti, jossa kajotaan puukolla lapsen sukupuolielimiin ja muutetaan niiden anatomiaa peruuttamattomasti. Tämmöisiä uskonnollisia riittejä ei tulisi tehdä lapsille,” Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve sanoo.

Suomen perustuslaki takaa myös uskonnonvapauden. Perustuslain mukaan jokaisella on uskonnon ja omantunnon vapaus. Uskonnon ja omantunnon vapauteen sisältyy oikeus tunnustaa ja harjoittaa uskontoa, oikeus ilmaista vakaumus ja oikeus kuulua tai olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan. Ympärileikkauksen kannalta olennaista on myös, että kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen. Koska rituaalinen ympärileikkaus tehdään usein merkkinä uskonnolliseen ryhmään kuulumisesta ja sen jäljet ovat pysyvät, voidaan rituaalista arpeuttamista pitää perustellusti myös uskonnonvapauden vastaisena.

Perustuslain mukaan uskonnonvapaus ei myöskään voi toimia oikeutuksena silpomiselle. Perustuslain perusoikeuksia koskevan hallituksen esityksen mukaan: ”Uskonnonvapaus ei merkitse, että uskonnon ja omantunnon vapauteen vedoten voitaisiin harjoittaa toimia, jotka loukkaavat ihmisarvoa tai muita perusoikeuksia tai ovat oikeusjärjestyksen perusteiden vastaisia. Säännös ei siten voi esimerkiksi oikeuttaa missään olosuhteissa ihmissyksilöiden silpomista.” Myös kansainväliset Suomessa vahvistetut ihmisoikeussäännökset kieltävät sellaiset uskontoon liittyvät toimenpiteet, jotka vaarantavat terveyttä.

i did not consent
Monet ympärileikkauksen ihmisoikeudelliset ongelmat liittyvät siihen, että operaatio on pysyvä ja se tapahtuu lapselle aina ilman suostumusta.

Poikien rituaalisilpominen on lain harmaalla alueella

Osaltaan oikeuskäytäntö tukee näkemystä, että lääkärin suorittama ympärileikkaus on hallituksen esitöissä tarkoitettua silpomista. Valtionsyyttäjä Päivi Hirvelän päätöksen (dnro R 02/15) mukaan poikien ja tyttöjen ympärileikkaukset voidaan rinnastaa yhdenvertaisiksi ruumiillisen koskemattomuuden loukkauksiksi, joita voidaan pitää juridiselta kannalta kiellettynä silpomisena. Päätöksen perustelujen mukaan poikien ruumiillisen koskemattomuuden suoja ei voi olla heikompi kuin tyttöjen.

Korkein oikeus antoi vuonna 2008 ennakkopäätöksen, jonka mukaan poikansa ympärileikkauksen järjestänyt henkilö ei ollut syyllistynyt lapsen pahoinpitelyyn. Lähtökohtaisesti todettiin, että ympärileikkauksen, jota ei tehdä lääketieteellisestä syystä, on mahdollista katsoa täyttävän pahoinpitelyn tunnusmerkistön. Korkein oikeus kuitenkin jätti tekijän tuomitsematta vedoten kulttuurillisiin syihin. Korkeimman oikeuden yleisen linjauksen mukaan ”muusta kuin lääketieteellisistä syystä tehty pojan ympärileikkaus sinällään täyttää pahoinpitelyrikoksen tunnusmerkistön, mutta ei ole rangaistava tilanteessa, jossa sitä voidaan pitää lapsen edun mukaisena.”

Kihlakunnansyyttäjä Jouko M. Nurmisen mielestä ympärileikkaus täyttää pahoinpitelyn ulkoisen tunnusmerkistön. Hänen mukaansa asiaa pidetään myös täysin selvänä oikeustieteellisissä kannanotoissa ja yleisessä oikeustieteellisessä keskustelussa. Nurmisen mukaan korkein oikeus halusi ratkaisussaan löytää jonkin vastuuvapausperusteen tähän tiettyyn ympärileikkaustapaukseen.

Seksuaaliterveyden edistämistä ajava Sexpo-säätiö jätti korkeimman oikeuden päätöksestä valituksen. Sexpo katsoo, että ympärileikkauksen ei voi katsoa olevan lapsen edun mukainen, koska se asettaa hänet terveydelliseen vaaraan ja rikkoo hänen oikeuttaan valita itse, mihin uskonnolliseen tai kulttuurilliseen ryhmään hän kuuluu. Sexpon mukaan tuomio oli perustuslain ja Suomea sitovien kansainvälisten ihmisoikeussopimusten vastainen. Sexpon kannanoton mukaan ”Vanhemmat eivät omista lapsiaan. Vastasyntyneet eivät tule maailmaan sairaan esinahan kanssa, josta seuraa se, että ympärileikkaukselle ei ole lääketieteellisiä perusteita.”

Vuonna 2011 tekemässään rituaalista ympärileikkausta koskevassa päätöksessään Helsingin käräjäoikeus tuomitsi ympärileikkaajan pahoinpitelystä ja vanhemmat yllytyksestä pahoinpitelyyn. Päätöksessään käräjäoikeus totesi, että korkeimman oikeuden ratkaisun ei voida katsoa laillistaneen rituaalista ympärileikkausta. Lisäksi Korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen on tullut voimaan Euroopan neuvoston yleissopimus ihmisoikeuksien ja ihmisarvon suojaamiseksi biologian ja lääketieteen alalla. Sopimus suojaa lapsia lääketieteellisesti tarpeettomilta kirurgisilta toimenpiteiltä ja kieltää kudoksen peruuttamattoman poistamisen henkilöltä, joka ei itse voi antaa siihen lupaa pätevästi.

Vuonna 2016 korkein oikeus kuitenkin kumosi käräjäoikeuden alkuperäisen ratkaisun. Korkeimman oikeuden mukaan Suomessa ei ole muilla kuin lääketieteellisillä perusteilla tehtävää ympärileikkausta koskevaa nimenomaista lainsäädäntöä. Vaikka sosiaali- ja terveysministeriö on antanut kysymyksestä suosituksen, se ei poista ympärileikkaukseen liittyviä epäselvyyksiä esimerkiksi suosituksen vastaisesti toimivien henkilöiden rangaistusvastuuseen liittyen. Korkeimman oikeuden päätös korostaa, miten ongelma on nimenomaan puutteellisessa lainsäädännössä. Vaikka ympärileikkaus voidaan nähdä selkeästi kiellettynä silpomisena, on korkein oikeus vedonnut toistuvasti puuttuviin rangaistussäännöksiin.

Selvää lainsäädäntöä tarvitaan

Poikien rituaalista ympärileikkaamista ei ole kielletty missään päin maailmaa. Lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila haluaa, että Suomesta tulisi edelläkävijä poikalasten oikeuksia koskevan lainsäädännön kehittämisessä. Kurttila katsoo, että lääketieteellisesti turhana toimenpiteenä ympärileikkaukset ovat vastoin lapsen oikeutta mahdollisimman hyvään terveyteen ja hänen mielestään lasten oikeudet tulee turvata myös uskonnollisissa yhteisöissä.

”Poikien ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset ovat lapsen oikeuksia ajatellen hyvin vakava ilmiö, johon suomalaisessa yhteiskunnassa ei ole riittävästi kiinnitetty huomiota. Uskonnonvapauden periaatteet pitää toki tunnistaa, mutta haitallisiin traditioihin pitää puuttua. Yhteiskunnassa pitää uskaltaa säädellä ja muuttaa niitä,” lapsiasiavaltuutettu Kurttila sanoo.

Ympärileikkauksen kieltämiseksi on tehty muutamia poliittisia toimenpiteitä, mutta suurimmaksi osaksi poliitikot ovat asiasta hiljaa. Vuonna 2012 joukko Perussuomalaisten kansanedustajia teki aloitteen, joka olisi kriminalisoinut alle 15-vuotiaille tehtävät uskonnolliset ympärileikkaukset. Lakialoite ei saanut tuekseen muiden eduskuntaryhmien kansanedustajia ja se vaiettiin hiljaisesti kuoliaaksi.

Helmikuussa 2018 Islannin parlamentissa alettiin käsitellä lakiehdotusta, joka kieltäisi poikalasten rituaalisen ympärileikkauksen ensimmäisenä maailmassa. Kansanedustaja Mikko Kärnä (kes.) kertoi tällöin kannattavansa aloitetta. Hän myös teki asiasta aloitteen Pohjoismaiden neuvostossa, jotta ympärileikkaus saataisiin kiellettyä kokonaan Pohjoismaissa.

”Kukaan poliitikko ei halua viedä tällaista asiaa eduskunnan käsiteltäväksi, kun pitäisi ottaa kantaa puolesta tai vastaan. Molemmilla tavoilla varmasti menettää äänestäjiä. Mutta heidän velvollisuutensa se on,” kihlakunnansyyttäjä Nurminen kritisoi.

Mikko_ruutupaita_hirsiseina
Keskustan entisen kansanedustaja Mikko Kärnän mukaan rituaaliympärileikkaus tulisi kieltää kaikkialla Pohjoismaissa. (KUVA: Juha Kauppinen)

Ympärileikkauksista voidaan päästä eroon

Ympärileikkaukset ovat lääketieteellisesti turha toimenpide, joka asettaa pienet pojat aina turhaan vaaraan vammautua tai jopa kuolla. Se rikkoo lasten itsemääräämisoikeutta, fyysistä koskemattomuutta ja uskonnonvapautta lapsen vanhempien oikeuden nimissä. Sekä lääkärit että kansalaiset pitävät ympärileikkausta moraalisesti ja eettisesti kyseenalaisena toimenpiteenä.

Tästä huolimatta ympärileikkausten määrä on Suomessa kasvussa. Koska yksikään ympärileikkaus ei ole vaaraton, on pelkästään ajan kysymys, milloin rituaalinen silpominen vaatii myös Suomessa ensimmäisen uhrinsa. Jokainen rituaalisen ympärileikkauksen uhri on vältettävissä.

Mikäli Suomen poliitikot vastustavat rituaalista silpomista ja kannattavat kehitystä, jossa lasten oikeus fyysiseen koskemattomuuteen ja terveyteen on etusijalla, on heidän pikimmiten säädettävä rituaalisia ympärileikkauksia koskeva laki. Vaikka asiasta ei puhuta, on se silti todellisuutta monille lapsille.

A_smiling_baby
Terve lapsi ei tarvitse kirurgista amputaatiota tai rituaalisia veriuhreja, vaan hän on hyvä juuri sellaisena kuin hän syntyy. (KUVA: Kenny Louie)
Advertisement

3 vastausta artikkeliin “Poikien ympärileikkaus on maailman yleisin tappava rituaali

 1. Trumpin yhdistäminen Putiniin ja venäläisiin aiheuttaa jo nyt rasismia valkoista pohjolan miestä kohtaan, koska monet ulkomailla luulee esim. valkoisia oudolla aksentilla puhuvia suomalaisia venäläisiksi, joilla ei ole kovin hyvä maine maailmalla.

  Tämähän on tietysti tyhmyyden huippu, koska useimmat venäläiset ovat etelästä tulleita karvaisia miehiä EIKÄ pohjolan vaaleita kuten esim. Rocky elokuvan Ivan Drago joka siis on ruotsalainen oikeesti, mutta minkäs teet ME tulemme kärsimään Trumpin ja venäläisten toilailuista.

  Suomalaisten olisikin hyvä pysyä erossa niin lähi-idän muslimeista, jotka alunperin aiheuttivat maahanmuuttajien ongelmat kuin myös venäläisistä jotka yrittävät Trumpin avulla Yhdysvalloissa, kuten myös euroopassa yhteiskuntia jakaa polittisesti, mutta tulivat samalla myös itse hylkiöiksi.

  Valitettavasti meitä suomalaisia nyt luullaan usein venäläisiksi

  Get Outlook for Android

  ________________________________

  Tykkää

 2. Suomessa tietyt tahot vastustavat jyrkästi poikien ympärileikkausta. Samat tahot ovat kuitenkin haltioissaan, kun puhutaan sukupuolenvaihdosleikkauksesta eli sukupuolensilvonnasta: se pitäisi saada ulottaa jokaiseen sitä haluavaan, jopa pikkulapsiinkin, koska sukupuolensilvonta on ihmisoikeus. Lievästi ristiriitaista.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s