Leikata pitää, mutta tyhmä ei saa olla

Suomen valtio tuhlaa enemmän rahaa kuin mitä sillä on, minkä seurauksena hallitus huutaa sopeutustoimia. Suomeksi tämä tarkoittaa leikkauksia ja veronkorotuksia. Jyrki Katainen haluaa näitä sopeutuksia 3 miljardin edestä. Jutta Urpilaisen mielestä luku on 1,5 miljardia. Arhiksen Pave puolestaan toteaa, että jos vaan nostettaisiin asuntojen ynnä muiden verotusta. Veronkorotuksiin meillä ei tietenkään ole enää varaa ja päättäjämme tuntien leikkauksetkin kohdistuvat koutukseen ja terveydenhoitoon, koska miksipä ei.

Perusongelma kaikessa on, että päättäjät ovat huolimattomia ja heillä on hällä väliä -logiikka Suomen menoihin. Valtion menot koostuvat lukemattomista pienistä puroista, jotka yhdessä muodostavat miljardien eurojen kokoisen pauhaavan kosken. Näistä pienistä puroista ei juuri leikata, koska päättäjien logiikan mukaan ne ovat mitättömiä menoja valtakunnan budjetissa, eikä niistä leikkaaminen hyödyttäisi paljon mitään. Toisaalta samaa logiikkaa käytetään myös uusien menoerien oikeuttamiseksi. Mitä se nyt 700 000 euroa missään tuntuu, kun julkisen sektorin kohdalla puhutaan useista kymmenistä miljardeista.

Käytännössä tällaisesta hällä väliä -logiikasta seuraa, että pienet menot kasvavat jatkuvasti ja leikkausten kohdalla ne jätetään huomiotta. On helpompi leikata isommista ja yhtenäisemmistä kohteista, kuten sosiaali- ja terveysmenoista, poliisista, koulutuksesta ja muista sellaisista. Tämän seurauksena tuhlailu kasvaa ja palvelut heikkenevät. Siksi onkin tärkeää, että nimenomaan näitä turhia menoja ryhdytään karsimaan aktiivisesti.  Niin pitkään kuin meillä on näitä turhia menoja, ei yksikään leikkaus Suomen kansalaisten perustuslaillisiin oikeuksiin tai yksikään veronkorotus ole perusteltavissa. Ja näitä turhia menoja riittää.

Jykä heittää vitsin
Tiiättekö lol.

YLIMÄÄRÄISIÄ MENOJA

Suomessa on esimerkiksi koko Euroopan toisiksi korkeimmat puoluetuet. Puoluetuet siirtävät kansan omaisuutta puolueille 34 miljoonaa euroa joka vuosi. Äänestäjää kohti tukea maksetaan jopa 12,25 euroa. EU:n keskiarvo on 3,73 euroa, mutta monissa valtioissa vielä huomattavasti tätä vähemmän. Latviassa ja Maltalla puoluetukia ei makseta lainkaan. Mikäli Suomi lakkauttaisi puoluetuet, kansalaiset säästäisivät 34 miljoonaa vuodessa. Jo pelkästään kohtuullistamalla puoluetuet eurooppalaiselle keskitasolle säästöjä syntyisi 24 miljoonaa.

Työkkärin haista paska -kurssit ja tempputyöllistäminen ovat toinen tuttu menoerä, josta on lähinnä haittaa. Ensinnäkin nöyryyttävä kurssittaminen vääristää työttömyystilastoja, sillä kurssitettavat ja tempputyöllistämiset on siivottu nätisti pois tilastoja rumentamasta. Lisäksi tempputyöllistäminen vahingoittaa työmarkkinoita ja lisää työttömyyttä, sillä jokainen tempputyöllistämällä täytetty työpaikka on pois työmarkkinoilta.

Työkkärin erilaiset kokeilut ja valmennukset maksavat 38,77 miljoonaa, työllisyyspoliittinen avustus 37,5 miljoonaa ja palkkatuettu työ 178 miljoonaa. Lisäksi menoja syntyy tiedottamisesta, arvioinneista ja muusta sellaisesta. Lukuun ei ole laskettu työkkärin tarjoamia ammatillisia tai täydentäviä koulutuksia. Suomi säästää 254,27 miljoonaa joka vuosi, kun se lopettaa tempputyöllistämisen.

Muita helppoja kohteita, joista voidaan leikata, tai jotka voidaan jopa lopettaa kokonaan, ovat esimerkiksi Afghanistanin NATO-leikit (55,8 miljoonaa), Briteille myönnetty eurostoliiton jäsenmaksuhelpotus (136 miljoonaa), vastaanottokeskukset (67,9 miljoonaa), avustukset kirkolliseen ja uskonnoliseen toimintaan (2,35 miljoonaa) ja ministerit avustajineen (1,9 miljoona), poliittisesti sitoutuneiden nuorisojärjestöjen tuet (3,65 miljoonaa), Vähemmistövaltuutettu (1,01 miljoonaa), Svenska folktinget ja Paasikivi-seura (585 000 euroa), Yle (yli 512 miljoonaa), koulujen maksamat tekijänoikeusmaksut (18,22 miljoonaa) ja niin edelleen. Nämäkin ovat vain esimerkkejä, jotka ensimmäisenä revin takapuolestani. Tietysti on olemassa myös muita menoja, joista voidaan leikata heikentämättä Suomen kansalaisten perusoikeuksia.

Yle on suhteessa suurempi kuin Brittilän valtiollinen kanava.
Yle on suhteessa suurempi kuin Brittilän valtiollinen kanava.

KEHITYSAPU JA YRITYSTUET

Vaikka budjetti koostuu suurimmaksi osaksi pienistä puroista, löytyy sieltä tietysti myös helppoja miljardien kohteita, joista voidaan leikata ilman, että joudutaan ottamaan koululaisilta tai eläkeläisiltä. Erinomaisina esimerkkeinä kehitysapu ja yritystuet. Pelkästään näillä saadaan kasaan noin 2,2 miljardia säästöä, minkä lisäksi veroja voidaan jopa laskea.

Kehitysapu maksaa Suomelle noin 1,1 miljardia joka vuosi. Niin pitkään kuin Suomen budjetti on epätasapainossa, tämä 1,1 miljardia otetaan velaksi. Suomi lainaa rahaa, jotta se voi antaa sen eteenpäin muualle.

Nimestään huolimatta kehitysapu ei varsinaisesti kehitä tai auta, vaan se on jopa haitallista. Sambialaisen taloustieteilijä Dambisa Moyo on kritisoinut kehitysapua kirjassaan Dead Aid. Hänen mukaansa kehitysapu ruokkii korruptiota, pitkittää köyhyysongelmaa ja ennen kaikkea tekee kehitysmaat riippuvaiseksi rikkaista länsimaista. Kehitysapu ei ole pyytteetöntä rahaa, eikä ilmaista lounasta ole olemassakaan, etenkään taloudellisessa valtapolitiikassa.

Kehitysavun lisäksi toinen valtava rahareikä ovat yritystuet. Helsingin Sanomien selvityksen mukaan Suomi maksaa erilaisia yritystukia noin 4,8 miljardia. Tästä noin 3,7 miljardia ovat erilaisia verotustukia ja -helpotuksia ja loput yrityksille suoraan tai erilaisiin hankkeisiin annettavia tukia. Mukaan ei ole laskettu uuden yrittäjän starttirahaa, joka on tuki yrittäjälle, ei yritykselle.

Ylen mukaan suurin osa yritystuista jaetaan vuodesta toiseen pääasiassa muutamille suurimmille firmoille. Yritystuet ovat siis tulonsiirto pienemmiltä yrityksiltä ja veronmaksajalta suuryrityksille. Yritystuet vääristävät markkinoita ja lisäävät kansalaisten verotaakkaa suuryritysten hyväksi. Sosiaaliturva on tarkoitettu ihmisiä, eikä suuria firmoja varten.

Poistamalla suorat ja hankkeisiin maksettavat yritystuet saadaan välittömästi kansalaisten taakkaa vähennettyä 1,1 miljardilla. Poistamalla erilaiset verotuet ja -vähennykset yhteisövero puolestaan voidaan laskea noin 6% pintaan. Yhteenkään kansalaisten perusoikeuteen ei olisi tarvetta koskea, mutta rahaa saataisiin säästettyä parempaan käyttöön ja verotusta voitaisiin sekä keventää että yksinkertaistaa. Kansalaisten etu toteutuisi.

Poistamalla kehitysapu ja suorat yritystuet säästetään 2,2 miljardia. Kohtuullistamalla puoluetuet eurooppalaiselle keskitasolle säästetään 24 miljoonaa. Hankkiutamalla eroon tempputyöllistämisestä, Afghanistanin sodasta, uskontojen ja poliittisten järjestöjen tukemisesta ja koulujen maksamista tekijänoikeusmaksuista säästetään yli 334,87 miljoonaa. Leikkaamalla Yleltä, Brittien jäsenmaksuhelpotuksista, vastaanottokeskuksista ja ministereiltä avustajineen vain 10% säästetään 71,78 miljoonaa. Yhteensä näillä saataisiin helposti yli 2,6 miljardin säästöt. Epäsuorat yritystuet poistamalla yhteisöveroa voitaisiin lisäksi laskea huomattavasti. Menot laskevat, velkaantuminen hidastuu, verot laskevat ja kansalaisten perusoikeuksiin ei kosketa.

Leikkauksia pitää tehdä ja välittömästi, mutta tyhmä ei saa olla. Asiat pitää laittaa tärkeysjärjestykseen. Paisuvien poliitikkojen pullapitkot ja hyvä veli -uraputket eivät kuulu veronmaksajien maksettavaksi. Pelkästään pienillä leikkauksilla ylimääräisistä tai haitallisista menoista voidaan saavuttaa hallituksen haluamat sopeutustoimet ilman yhtäkään veronkorotusta tai leikkausta mistään hyvinvointivaltion perustuslaillisesta tehtävästä. Ja niitä ylimääräisiä menoja riittää muutamallekin kaudelle.

18 vastausta artikkeliin “Leikata pitää, mutta tyhmä ei saa olla

 1. Luvuista taisi päästä unohtumaan tehottoman sekä epäinhimillisen kieltolakisysteemin muuttaminen valtion kontrollipolitiikaksi. Säästöt mahtaisivat olla miljardiluokkaa, kun ottaa kokonaiskuvion huomioon:

  Verotulot, mafian tekemät tappiot, enemmän työkykyisiä ihmisiä, vähemmän yliannostuskuolemia, paikallisen tuotannon luoma työllisyys, pahoinvoinnin väheneminen, terveyskustannuksien pienentyminen.. listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle.

  Tykkää

 2. Viittasin toki parempaan kokonaiskuvioon (kannabis ei tunnetusti aiheuta yliannostuskuolemia), mutta miedommasta päästä voisi tietysti aloittaa. Ei se loppujen lopuksi minkään päihteen käyttäjälle ole hyvästä, jos palvelun tarjoaa mafia – ja perässä on virkavalta. Koko kuviota ympäröi sosiaalinen paheksunta ja syrjäytyminen, ja sitten ihmetellään kun käyttäjien vieroitus on niin pirun vaikeaa.

  Tykkää

 3. Taas Varg Vik.. eikun siis Kerosen tekstejä joutuu lukemaan, tsjaja päivän kohokohta:D
  ”Vasemmisto jugend” Arhinmäki pitää olla tietenkin ”Pave”, koska nimittely kuten natsiksi haukkuminen on pyllystä (ihmiset jotka ovat eri mieltä ovat tietenkin aina kukkahattutätejä). Unohtamatta anonymous juttuja kaikkialla, eikun siis, pfft sehän olis anarkomarko juttu.

  Mutta juu osaan on pakko yhtyä, yritystukea hyväksikäytetään usein esim. kiinalaiset ravintolat vaihtavat joka vuosi nimeään, saadakseen yritystuen taas vuodeksi.
  Suomessa on myöskin paljon byrokraattisia kuluja, joissa menee rahaa pelkästään kissanristiäisiin.

  Puoluetukiin en yhdy, esim. Latviassa on todella paljon korruptiota, eli käytännössä kun rahaa ei tule valtiolta niin se otetaan muualta ja pian järjestäytynyt rikollisuus kukkii Suomessa, kuinka ihanaa.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Corruption_in_Latvia

  Työllistämis palveluille on nyt enemmän kysyntää kuin koskaan palveluita kuitenkin pitää uudistaa, eikä vanha malli toimi esim. ”työkkärin haista paska kurssit”.
  Jos työkkäri lakkaisi olemasta se korvattaisiin työvoima välityspalveluilla ja tämän jälkeen kaikki nauttii mahtavasta 5 euron tunti palkasta.

  Vastaanottokeskuksista käännytetään maahanmuuttajia, eli siis tälläinenhän pitää lakkauttaa heti! Suomi täyteen rikollisia, koska pitää säästä, eiku?

  Kirkollistuki on vissiin nousussa, koska ihmiset ovat eronneet niin paljon kirkosta ja hautausmaiden ylläpitoon kuluu aina oma rahansa eli käytännössä tulossa pian paljon hylättyjä hautausmaita.

  Kehitysapu tosiaan ruokkii rikollisuutta, mutta nämä asiat ovat vissiin YK:n käsissä, ei meidän. Koko ongelma perustuu siihen että Eurooppalaiset jakoivat Afrikan maat omiin kolonialistisiin maihinsa imperialismin kukoistamisen aikana, jolloin useat kansat jotka vihasivat toisiansa päätyivät samaan maahan, joka johti loputtomaan sota kierteeseen. Siihen vielä päälle eri kansojen suosiminen josta lähti kiva teurastus mm. nimeltä hutut ja tutsit.

  5 euron tuntipalkka, järjestäytynyt rikkollisuus, maailmanlaajuinen rikollisuus, esi-isien homehtuneet haudat ja mitäs muuta ainiin YK niskassa ja kaikki firmat kaikoo Suomesta.

  Tykkää

  1. Kiitoksia, että sanot Vargiksi! Burzum on kovaa surinaa. Äläkä luule, että arvostaisin Katajaista tai Urpolaista enemmän kuin Audi-Arhista. :)

   ”Puoluetukiin en yhdy, esim. Latviassa on todella paljon korruptiota, eli käytännössä kun rahaa ei tule valtiolta niin se otetaan muualta ja pian järjestäytynyt rikollisuus kukkii Suomessa, kuinka ihanaa.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Corruption_in_Latvia

   – Puoluetukien laskeminen Euroopan keskitasolle ei tarkoita samaa kuin puoluetukien lakkauttaminen. Latvian korruptio johtuu tosin muista asioista kuin puoluetuen puutteesta.

   ”Työllistämis palveluille on nyt enemmän kysyntää kuin koskaan palveluita kuitenkin pitää uudistaa, eikä vanha malli toimi esim.”

   – Työllistämispalvelut eivät ole sama asia kuin tempputyöllistäminen ja haista paska -kurssitus. Se ei ole myöskään sama asia kuin työkkäri. Haista paska -kursseista leikkaaminen ei poistaisi työkkärin muita palveluja.

   ”Vastaanottokeskuksista käännytetään maahanmuuttajia, eli siis tälläinenhän pitää lakkauttaa heti! Suomi täyteen rikollisia, koska pitää säästä, eiku?”

   – Pitää säästää, koska veroja ei voi nostaa ja Suomi velkaantuu. Koska vanhuksilta, opiskelijoilta ja muilta heikommissa asemassa olevilta leikkaaminen on väärin, niin sitä ei saa tehdä. Jostain on kuitenkin pakko leikata. Saat päättää, että leikataanko vanhuksilta vai toiminnoista, jotka eivät kuulu hyvinvointivaltioon. Ja tuo on aika rasistista olettaa, että maahanmuuttajat ovat jotenkin automaattisesti rikollisia.

   ”Kirkollistuki on vissiin nousussa, koska ihmiset ovat eronneet niin paljon kirkosta ja hautausmaiden ylläpitoon kuluu aina oma rahansa eli käytännössä tulossa pian paljon hylättyjä hautausmaita.”

   – Uskontokuntien tuilla ei ole mitään tekemistä kirkoille hautausmaiden ylläpidosta suotujen korvauksien kanssa. Yksikään noista euroista ei mene valtionkirkolle.

   ”Kehitysapu tosiaan ruokkii rikollisuutta, mutta nämä asiat ovat vissiin YK:n käsissä, ei meidän.”

   – YK ja IMF asettavat erilaisia toiveita ja tavoitteita, mutta asiat ovat meidän käsissä. Ei ole mitään YK:n päätöstä, joka pakottaa Suomen noudattamaan tietynlaista kehitysapupolitiikkaa.

   Tykkää

 4. Lahetathan taman viestin kaikkien kansanedustajien sahkoposteihin – vahingossa jonkun avustaja saattaisi taman jopa lukea ja ajatella asiaa, ja ehka vieda eteenpain kansanedustajan itsensa tietoon.

  Tykkää

 5. Kyllä tämä aika ymmärtämättömän nulikan tasoista analyysiä on Suomen menoista. Esimerkiksi ”yritystuet” varmasti sisältävät Finnveran ja Finpron palveluita, Matkailun edistämiskeskuksen, maatalouden investointitukia, nuorten aloittelevien yritysten tukia, maatalouslomittamisen kuluja, Tekesin / Akatemian / VTT:n toimintaan ja yrityshankkeisiin liittyviä kuluja jne jne. Pitäisi pureutua asioihin tällä tasolla eikä puhua suuresta helposti leikattavasta yritystuen massasta. Ei ole mitään suurta yksittästä massaa mistä leikata helposti. Päin vastoin, Suomesa pitäii TUKEA yrittäjien sosiaaliturvaa, kannustaa yrittäjyyteen, edistää yritysten kansainvälistymistä jne jne. Mutta jos ei viitsi asioihin perehtyä voi toki helposti heittää että miljardi säästyy sieltä ja toinen täältä.

  Tykkää

  1. Asiallinen huomio, sama tuli itsellekin mieleen. Naiivi markkinaintoilu tuntuu olevan nuorisolla muotia, mutta kyllä maailma opettaa näille markkinaäärioikeistolaisille kuten aikoinaan taistolaisillekin ettei järkevää taloutta rakenneta ihan näin helpoilla hokemilla vaan kovalla työllä. Tuleeko näille muuten koskaan mieleen että kaikki suuret yritykset (osa suurempia talouksia kuin Suomi) suunnittelevat sisäisesti ankarasti talouttaan, sen sijaan että leikkaisivat ja kilpailuttaisivat kiilto silmissään kuukaudesta toiseen? Kannattaa vähän ajatella ja tulla tosimaailmaan näistä akuankkatarinoista.

   Tykkää

   1. Kysymys ei ole markkinaintoilusta, vaan siitä, mitkä ovat hyvinvointivaltion ensisijaisia tehtäviä. Ennemmin leikataan sosiaalituista yrityksille kuin sosiaalituista ihmisille. Ihmisten perusoikeuksien hoitaminen on valtion ensisijainen tehtävä, mutta varojen siirtäminen pienemmiltä firmoilta suuremmille ei ole.

    Tykkää

  2. Esimerkiksi starttirahaa tai aloittelevan yrittäjän helppoja lainoja ei lasketa tuohon mukaan.

   Mikäli yritysten verotusta kevennetään, silloin yritykset eivät tarvitse enää vastaavalla tavalla tukia. Sillä ei ole väliä yritykselle, että tienaako se euron enemmän tuella vai säästääkö se euron enemmän veroista.

   Kaikista parasta yrittäjien tukemista on vähentää yrityksiin kohdistuvaa taakkaa. Verojen laskeminen hyödyttää lisäksi tasaisesti kaikkia, toisin kuin nykyinen järjestelmä, jossa pienet ja keskikokoiset maksavat, mutta suurimmat tulonsiirrot saavat isoimmat firmat.

   Yritystukien poistaminen ja yritysten verojen laskeminen on nimenomaan yrittäjämyönteistä politiikkaa.

   Tykkää

 6. Yksi hyvä ja helppo vielä:

  AY-maksujen verovähennysoikeus on poistettava. Se olisi parin sadan miljoonan paukku. Tulisi jotain painetta ay-liittoihinkin ja loppuisi se tuen valuminen demareille.

  Tykkää

 7. Taiteen, kulttuurin ja urheilun tukeminen on myös iso kustannus, joka ei ole lähelläkään valtion perustehtäviä. Oletko laskenut paljonko näissä voisi säästää?

  Tykkää

 8. Sitten on YK:n ilmastomaksut, päästöverot, YK:n jäsenmaksut, tuet euromaille, monikulttuurin tuet, tuet poliittisluonteisille organisaatioille, kuten pohjoismaiden ja muiden erilaiset foorumit, erilaiset instituutit ja vasemmistolaiset kansalaisjärjestöt, tarvitaanko joka maassa ulkomaanlähetystöjä, valtion eri ministeriöt ja virastot jotka vatvovat lukemattomia EU-säännöksiä, kaikkien suomen teiden ja katujen hiekoittaminen ja putsaaminen joka ikinen talvi ja kevät, ikäänkuin ihmiset eivät osaisi laittaa nastoja kenkiinsä jos pelkäävät liukastuvansa.

  Yksittäisiä karsittavia menokohteita olisi kyllä tuhansittain ja suurin osa niistä ei vaikuttaisi kansalaisten palveluihin millään tapaa.

  Paljonkohan rahaa meni Halosen lobbaukseen YK-virkaan tai suomen lobbaukseen YK:n turvaneuvostoon ?

  Tykkää

  1. Ja eläkekattokin voisi olla paikallaan, yhteiskunnan maksama eläke on kuitekin tarkoitettu turvaamaan ihmisten toimeentulo vanhempana, ei rikastuttamaan. Tulee mieleeni tämänpäiväinen uutinen jossa Stephen Elop tulee samaan 5600 euron eläkettä suomesta, kauankos tuo ennätti olla täällä töissä ja paljonkohan maksoi eläkemaksuja.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s