Näin taistelet Putinia vastaan kotirintamalla

Venäjän hyökkäys Ukrainaa vastaan on vastoin kansainvälistä oikeutta ja yleistä moraalia. Suomalaisilla on aina ollut erityinen viha-viha-suhde Venäjää kohtaan. Venäjä on käytännössä ainoa meitä uhkaava sotilaallinen mahti. Historiallisesti se on alistanut meitä, orjuuttanut meitä, hyökännyt meitä vastaan ja varastanut maitamme. Ukrainan tilanne on osoittanut, että Venäjä voi tehdä mitä tahansa eikä Suomi voi esittää olevansa ulkopuolinen tai neutraali.

Ukrainan taistelu on myös meidän taistelumme. Joko Venäjä pysäytetään Ukrainassa tai sitten se pitää pysäyttää jossain muualla. Jokainen Ukrainassa kaatunut venäläinen tai tuhottu panssarivaunu on pois siitä voimasta, joka myöhemmin voi hyökätä Suomeen. Tämän vuoksi Ukrainan taistelu on meidänkin taistelumme.

Vaikka keskimääräisen suomalaisen keinot puuttua Venäjän toimiin ja auttaa ukrainalaisia ovat varsin rajallisia, on myös jokaisella meistä tapoja valmistautua Venäjää vastaan, parantaa Suomen ja Euroopan puolustusta sekä tukea Ukrainaa heidän omassa Talvisodassaan. Olen koonnut tähän kirjoitukseen muutamia hyödyllisiä keinoja, joilla jokainen voi sekä taistella Putinia vastaan että tukea niin Suomen puolustusta kuin Ukrainaa.

Jos koet keinot hyödyllisiksi ja haluat auttaa, toivon jakamaan niitä mahdollisimman laajalti. Mitä useampi ihminen toimii johdonmukaisesti Suomen ja Ukrainan puolesta, sitä tehokkaampia keinot ovat ja sitä heikompi Venäjästä tulee.

  • Aloita vapaaehtoinen maanpuolustus

Maanpuolustuskoulutus tarjoaa valtavan määrän erilaisia kursseja, jotka parantavat yksilön valmiuksia toimia kriisitilanteessa. Suuri osa kursseista sopii kaikille sukupuolesta, iästä, sotilasarvosta tai sen puutteesta huolimatta. Olit sitten nainen, sivari tai iäkkäämpi, niin MPK:n koulutuksen avulla voit oppia hyödyllisiä taitoja, joiden avulla voit auttaa maata sekä kansaasi. Kurssit ovat pääasiassa maksuttomia tai sitten niissä on nimellinen maksu, jolla kustannetaan kurssin aikainen majoittuminen ja ruoka.

Sotilaskoulutuksen saaneille kurssien käyminen vaikuttaa muun muassa kriisinaikaiseen sijoittumiseen sekä mahdollisiin ylennyksiin. Jos taas et ole käynyt asepalvelusta, voit siitä huolimatta hankkia MPK:n kursseilla perussotilaskoulutuksen. Sotilaskoulutuksen lisäksi kurssit opettavat myös kotirintamalla tarvittavia taitoja, kuten väestönsuojaamista, kybersodankäyntiä tai viestintätoimintaa.

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen voit aloittaa helposti rekisteröitymällä Maanpuolustuskoulutuksen sivuilla ja ilmoittautumalla sieltä haluamillesi kursseille. Valikoi kursseja kiinnostuksiesi, osaamisesti ja vastaavan mukaisesti. Muista, että kriisissä kaikille on käyttöä.

Maanpuolustustaitoja voi oppia, vaikka olisit väärää sukupuolta, liian sivari tai liian vanha armeijaan. (KUVA: Kevin S. Abel)
  • Auta Venäjän kansaa saamaan parempaa tietoa

Venäjä käy jatkuvaa laajamittaista informaatiosotaa niin länttä kuin myös omaa kansaansa vastaan. Putinin valta perustuu pitkälti propagandalle ja monet venäläiset tietävät sekä Venäjän toiminnasta että Euroopasta vain sen, mitä Putinin hallinto haluaa heidän tietävän. Kansalaisille maalataan kuvaa urheasta Venäjästä, joka käy oikeutettua taistelua Euroopan natsivaltioita vastaan.

Yksi olennainen elementti Putinin informaatiosodassa on rajoittaa ja ohjata sitä, mihin kansalaisten on mahdollista päästä käsiksi Internetissä esimerkiksi sensuroimalla Twitterin kaltaisia palveluita ja ohjaamalla kansalaisten hakuja Yandex-hakukoneella.

Tor, eli The Onion Router, on hyvä keino auttaa Venäjän kansalaisia kiertämään Putinin sensuuria, saamaan tietoa vapaasti sekä keskustelemaan ilman, että valtio pääsee salakuuntelemaan heitä. Voit auttaa Venäjän kansalaisia vahvistamalla Tor-verkkoa pyörittämällä Tor-solmua. Suomessa on keskimäärin hyvät valmiudet pyörittää solmuja, sillä meillä on hyvät tietokoneet ja nopeat nettiyhteydet. Tor-solmun pyörittäminen ei vaadi laajaa tietoteknistä osaamista.

Voit ladata Torin Tor-projektin omilta sivuilta ja asettaa sen toimimaan solmuna noudattamalla sivulla annettuja ohjeita.

TOR toimii kryptaamalla datan ja lähettämällä sen useiden solmujen läpi, jolloin se voi sekä suojata käyttäjän yksityisyyttä että kiertää sensuuria. (KUVA: EFF)
  • Lahjoita Ukrainan armeijalle

Ukrainan keskuspankki on avannut erityistilin, jonka kautta kuka tahansa voi lahjoittaa rahaa Ukrainan armeijalle. Pankki ottaa vastaan lahjoituksia dollareina, euroina ja Brittilän puntina. Tili- ja maksutiedot löytyvät Ukrainan keskuspankin sivuilta.

Jos sinulla sattuu olemaan ylimääräistä, niin Ukrainan sotavoimilla on niille käyttöä. Jos olet esimerkiksi menossa baariin, niin jätä yksi kalja ostamatta ja vippaa femma Ukrainan armeijalle. Viitosella saa monta luotia, mikä taas tarkoittaa montaa kuollutta venäläistä.

Verottajan mukaan yksityishenkilöt ja yritykset voivat tehdä lahjoituksia Ukrainaan ilman veroseuraamuksia. Lahjoitukset sodasta kärsivän kansan hyväksi luetaan yleishyödylliseen toimintaan tarkoitetuksi lahjaksi.

  • Osallistu mielenosoituksiin Euroopan puolesta

Venäjän hyökkäys Ukrainaa vastaan on aiheuttanut ympäri Euroopan mielenosoituksia Putinin toimintaa vastaan ja länsimaalaisen vapauden puolesta. Jos pystyt, niin osallistu tällaisiin mielenosoituksiin tai järjestä niitä itse.

Mielenosoitukset eivät varmasti saa Putinin kaltaista roistoa muuttamaan toimintaansa, mutta niillä on vaikutusta ukrainalaisten moraaliin. Mitä enemmän kansainvälinen yhteisö on Ukrainan puolella, sitä paremmin se vaikuttaa moraaliin.

Ukrainalaisten moraalin lisäksi mielenosoitukset luovat painetta omille päättäjillemme. Toistaiseksi päättäjien toiminta on ollut selkärangatonta ja Suomi on käytännössä jättänyt Ukrainan ilman tukea. Osoittamalla, että Suomen kansa seisoo Ukrainan takana, saattavat päättäjämmekin herätä paremmin tilanteeseen.

Mielenosoituksilla voidaan luoda painetta ja antaa moraalista tukea Venäjän hyökkäyksen uhreille. (KUVA: Victoria Pickering)
  • Ota yhteyttä poliitikkoihin ja luo painetta

Suomi voisi tehdä Ukrainan ja Euroopan eteen paljon enemmän kuin se nyt tekee. Suomi voisi esimerkiksi toimittaa Ukrainalle aseita, sulkea Suomen ilmatilan Venäjältä, perustaa vapaaehtoisjoukkoja lähetettäväksi Ukrainaan, sanoutua irti Ottawan miinakieltosopimuksesta ja niin edelleen. Juuri mitään näistä ei tehdä, koska Suomen poliitikkoja vaivaa suomettuminen ja Putinin pelko.

Mitä useampi kansalainen ottaa suoraan yhteyttä poliitikkoihin ja vaatii Suomen turvallisuutta ja Ukrainan puolustamista edistäviä toimia, sitä suuremmaksi poliittinen paine kasvaa. Lähetä siis sähköpostia kansanedustajallesi, ota heihin yhteyttä sosiaalisessa mediassa, soita heille puhelu ja niin edelleen.

Kansanedustajien yhteystietoja löytyy esimerkiksi eduskunnan sivuilta.

  • Boikotoi venäläisiä tuotteita ja yrityksiä

Kansalaisten ja kuluttajien boikotit ovat perinteisesti olleet tehokkaita keinoja voimistaa valtioiden virallisia sanktioita. Venäjän kohdalla ongelma on, että Veli Venäläinen ei ole kehittänyt mitään erityisen merkittäviä tuotteita, joita tavalliset suomalaiskuluttajat käyttävät ja voivat järkevästi boikotoida. Vanha viisaus sanoo, että Venäjältä ei tule muuta kuin Kalashnikov ja kommunismi.

Venäläisten vodkien jättäminen hyllyyn on helppoa. Vaikka venäläinen vodka on legendaarinen käsite, suomalaiset vodkat ovat aivan yhtä hyviä. Alkon hakukoneen kautta löytyy kätevä lista venäläisistä vodkista, jotka voi jättää hyllyihin. Samalla tavalla hakuja venäläisistä tuotteista voi tehdä muidenkin kauppojen tai kauppaketjujen sivuilta. Esimerkiksi S-ryhmän haku kertoo, että Rainbowin kalapuikot ja monet Rexonan dödöt on valmistettu Venäjällä.

Venäläisen vodkan tilalle on helppoa valita kotimaisia vaihtoehtoja. (KUVA: Anthony Knuppel Appleton)

Suurin venäläisten omistama brändi Suomessa on venäläisen Lukoilin omistama Teboil. Teboilin boikotointi voi kuitenkin aiheuttaa merkittävää vahinkoa myös suomalaisille yrittäjille. Teboil toimii franchising-periaatteella, eli yrittäjät ostavat oikeuden Teboilin brändiin. Kun brändi on ostettu, menee tuotoista yleensä varsin pieni summa emoyritykselle. Pääasiassa Teboil-yrittäjät ovat pieniä yksityisyrittäjiä. Polttoaineensa Teboil hankkii Nesteeltä Porvoosta ja Länsi-Euroopasta. Teboilin boikotointi on keskimääräistä tuoteboikottia kaksipiippuisempi juttu.

Yksi tärkeä boikotoitava venäläinen palvelu kuitenkin löytyy, nimittäin kyytipalvelusovellus Yango. Yango on Venäjän valtion hallitseman hakukonepalvelu Yandexin alla toimiva sovellus. Sen lisäksi, että Yangon käyttäminen tukee suoraan Venäjän valtiota, on Yango-sovellus itsessään haitallinen. Yango nimittäin kerää käyttäjistä tietoja ja voi vakoilla käyttäjän puhelinta. Yangon käyttämisessä ei ole mitään järkeä, vaan kannattaa valita jokin toinen taksi- tai kyytipalvelusovellus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s