Suomi on läpeensä suvaitsevainen maa

Räppäri Karri ”Paleface” Miettisen mukaan Suomi on läpeensä rasistinen maa. Paleface ja ryhmä muita suomalaisia räppäreitä ovat julkaisseet musiikkivideon osana opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Ei vihapuheelle -kampanjaa. Musiikkivideon julkaisutiedotteessa Paleface toteaa, että ”Suomi on läpeensä rasistinen maa ja julkisuudessakin suvaitaan nykyisin kaikenlaista älytöntä puhetta”. Hän jatkaa, miten hänen ja kavereidensa biisi ”muistuttaa siitä, että meistä jokainen voi puuttua tällaiseen pelkurimaiseen käytökseen meidän ympärillä arjessa. Ei vihapuheelle”.

Paleface on pahasti väärässä. Suomi on erittäin tasa-arvoinen maa. Vähemmistöjen edustajat voivat päästä Suomessa vaikka kuinka pitkälle. Meillä on ollut missinä Lola Wallinkoski ja eduskunnassa istuu tälläkin hetkellä tummaihoinen Jani Toivola, juutalainen Ben Zyskowicz ja maahanmuuttaja Elisabeth Nauclér. Jääkiekkokaukalossa hurraamme Leo Komaroville ja Alexandr Barkoville. Onpa se Wilson Kirwakin muutaman kerran juossut itsensä suomalaisten sydämiin. Läpeensä rasistisessa maassa näin ei kävisi.

Maailmassa on edelleen valtioita kuten Intia, joissa on vahva kastijärjestelmä, tai Ruanda, jossa hutujen ja tutsien väliset etniset jännitteet ovat edelleen arkea. Jo itänaapurimme suhtautuminen vähemmistöihin on radikaalisti kielteisempi kuin Suomessa koskaan.

Lola todistaa vahvasti, miksi rotuhygieniasta kannattaa tinkiä!
Lola todistaa vahvasti, että syrjintä ei kannata!

Anekdootit eivät tietenkään anna tarkkaa kuvaa todellisuudesta, mutta myös objektiivisuuteen pyrkivien tutkimuksien mukaan Suomi on globaalisti erittäin suvaitsevainen ja epärasistinen maa.

Turun yliopiston sosiaalipolitiikan professorin Heikki Ervastin mukaan suomalaisten ulkomaalaisasenteet ovat Euroopan myönteisimpiä. Suomessa European Social Survey -tutkimusta johtaneen Ervastin mukaan suomalaiset ovat tietyillä mittareilla jopa ruotsalaisia edellä. ”Suomi on muiden Pohjoismaiden ja Luxemburgin ohella Euroopan vähiten ksenofobisia maita”, Ervasti toteaa.

Sen lisäksi, että Suomessa on jo lähtökohtaisesti huomattavan vähän rasismia ja syrjintää, on rasismi myös vähenemään päin. Ervastin mukaan suomalaisten suhtautuminen maahanmuuttajia kohtaan on muuttunut jatkuvasti myönteisemmäksi, vaikka maahanmuuttopolitiikkaa koskevat asenteet ovatkin kiristyneet. Myös poliisiammattikorkeakoulun vuosittainen viharikollisuusselvitys kertoo samansuuntaista tarinaa: viharikollisuus Suomessa on vähenemään päin.

Uuden Suomen blogisti ja Kansan Sivistystyön Liiton radioääni Jari Jakonen tutki tilastollisesti näitä samoja ESS:n tuloksia sekä muita aiheeseen liittyviä tutkimuksia. Jakosen mukaan Suomi on Euroopan viidenneksi vähiten rasistinen maa, eli kaukana kärjestä.

Ruotsalaiset ekonomistit puolestaan pyrkivät vastaamaan kysymykseen ”mitkä maat ovat rasistisia?” käyttämällä avukseen World Values Surveyn tietoja. Heidän tutkimuksestaan koottiin kartta, joka vertaili eri maiden kansalaisten suhtautumista vierasperäisiin ihmisiin. Suomi oli – kuten varmasti kaikki arvasivat – tässäkin tutkimuksessa yksi vähiten rasistisia maita.

Tutkimukset eivät tue Palefacen väitettä, että Suomi olisi läpeensä rasistinen maa. Sen sijaan asiantuntijat, tilastot ja tutkimukset puhuvat sen puolesta, että Suomi on harvinaisen vähän rasistinen maa, minkä lisäksi rasismi on myös vähenemässä.

Palefacen jutut ovat tuubaa ja Karrin omia sanoja lainatakseni ”täysin älytöntä puhetta”. Suomi ei ole millään tasolla ”läpeensä rasistinen maa”. Väite on roskaa. Se, että Paleface leimaa suomalaisia ja Suomea läpeensä rasistiseksi ja itse on olevinaan suuri rasismin vastainen taistelija, ei ole mitään muuta kuin Karrin oman egon pönkittämistä ja oman moraalisen kilven kiillottamista muiden arvon kustannuksella.

Rasismi vaanii Suomessa.
Rasismi vaanii arkeasi.

Rasismi on erittäin törkeä ilmiö. Rasismissa ihminen tuomitaan etnisen ryhmänsä eikä yksilöllisten tekojensa perusteella. Hänellä ei ole arvoa ensisijaisesti ihmisenä, vaan ryhmänsä edustajana. Natsi-Saksan ja Neuvostoliiton hirmutekojen ja vainojen jälkeen rasismi on ansaitusti nähty länsimaissa yhtenä tuomittavimmista asioista, joita on olemassa. Länsimaissa rasismi tuomitaan yleisesti suurin piirtein yhtä laajasti ja jyrkästi kuin pedofilia. Tasa-arvo on eurooppalainen perusarvo. Koska toisen syyttäminen ja haukkuminen rasistiksi on erittäin vakava ja raskas syytös, tulee sille olla hyvin vahvat perusteet. Suomalaisten ja Suomen haukkumiselle tällaisia perusteita ei löydy.

Rasismista syyttäminen miten sattuu ja ilman perusteita on myös äärimmäisen törkeää rasismin uhreja kohtaan. Avoimen, suvaitsevaisen ja vapaamielisen yhteiskunnan väittäminen läpeensä rasistiseksi ikään kuin se olisi jokin rotufasismin uusi tuleminen vähättelee kaikkia oikeasti läpeensä rasististen valtioiden uhrien kokemuksia; ”Vai oli teillä keskitysleirejä? Kauheaa, mutta ymmärrän täysin, miltä sinusta tuntuu. Meilläkin kansanedustaja sanoi televisiossa neekeriukko. :( :( :( We’ve both been thru a lot, bro!”

Liioittelu ja tyhjänpäiväinen rasismiennakkoluulojen lietsonta aiheuttaa sen, että rasismi käsitteenä menettää merkityksensä ja muuttuu pelkäksi haukkumasanaksi. Kun kaikkialla on rasismia, kohta missään ei enää ole. Tämä turha rasismihysterian lietsominen voi myös lisätä rasismia. Professori Ervastin mukaan suomalaisten rasistisuudesta tehdyillä virheellisillä tulkinnoilla on voinut olla kielteisiä vaikutuksia asenteisiin. Hänen mukaansa se, että toitotetaan rasismin lisääntyneen, saattaa rohkaista tai oikeuttaa vihamielisiä kantoja. Rasismihysteria ei vähennä rasismia, vaan lisää sitä.

Suomen väittäminen läpeensä rasistiseksi maaksi on virhe. Suomalaisten syyllistäminen suomalaisen veronmaksajan rahoilla on verorahojen väärinkäyttöä. Suomalaiset ovat suvaitsevaisia ja avarakatseisia ihmisiä, jotka eivät tuomitse etnisyyden perusteella. Suomessa on mahdollista päästä vaikka kuinka korkealle, olit sitten tummaihoinen homo, enemmistöön kuuluva sahuri tai juutalainen porvari. Vain harva suomalainen tuomitsee toisen tämän syntyperäisten ominaisuuksien perusteella. Yleisesti suomalainen kohtelee toista tasa-arvoisena yksilönä, juuri kuten pitääkin.

Tietysti Suomessakin on rasismia, sillä valitettavasti rasismia esiintyy kaikissa maailman maissa. Jotain me olemme silti tehneet oikein, sillä suhtautumisessa vähemmistöihin Suomi on (jälleen) yksi maailman parhaista maista ja tästä pitää olla ylpeä. Suomi on läpeensä suvaitsevainen maa. Kiitos siitä, suomalaiset!

Advertisement

8 vastausta artikkeliin “Suomi on läpeensä suvaitsevainen maa

 1. Onhan se helppoa olla ei-rasistinen kun Suomessa ei juuri Helsingin ulkopuolella ole muuta etnistä taustaa olevia ihmisiä. Ulkomaalaisten kokemukset tai erillaisen taustan omaavien Suomalaisten kokemukset kyllä puhuvat aivan muusta kuin rasismin vähenemisestä. Mitähän niille positiivisille tilastoille sitten tapahtuisi kuin Suomessa olisi niin kuin täällä Englannissa, jossa et välttämättä saa palvelua maan kielellä tietyissä naapurustoissa ja kun joissakin kaupungeissa valkoiset britit ovat jo melkein vähemmistössä. Silti nämä seikat huomioon ottaen Briteissä on yllättävän vähän avointa rasismia, ehkä siksi että sille on täällä nolla-toleranssi viha-puheille niin kuin pitääkin olla.

  Tykkää

  1. Oikeesti ootko edes käyny kehäkolmosen ulkopuolella? Te hesassa koko elämänne asuneet ette tiedä yhtään mitään muusta Suomesta ku saa aina kuulla tällästä ojasta kaivettua ”totuutta” vähän väliä. Suomen ulkomaalais väestöstä asuu vain 8,4% Helsingissä. Se jättää sen lopun 91,6% kaikkialle muualle maahan sijoittuneiksi. Kyllä me muualla suomessa tapaamme vähemmistön edustajia joka päivä se ei ole mikään hesalaisten yksinoikeus. Suoraan sanottuna se on hyvä huudella sielt Britanniasta missä jalkapallo huliganaanit listii toisiaan aina silloin tällöin eikö sitä voi pitää aika moisena rasismina toista kansanryhmää kohtaan. Rasismi vähenee mutta kaikkilta ihmisiltä löytyy tarinoita joissa heitä on kohdeltu väärin mutta se ei tee siitä rasismia. Olen itse todistanut tilanteita missä vähemmistön edustaja rupee huutaamaan että häntä syrjitään vaikka asia hänen osaltaan on hoidettu samalla tavalla kuin kenen tahansa muunkin. Osa ihmisistä haluaa vaan piiloutua niin kutsutun ”rasismin” taakse tehdäkseen itsestään jotenkin tärkeän. Itse voin sanoa että en ole yhtään rasistista käytöstä ketään kohtaan nähnyt vaikka olen joistain kuullut mutta se on tosiasia että aina tulee olemaan rasismia mutta ei pidä syyttää koko kansaa niitten aika marginaalisten ihmisten teoista. Se tässä on Paleface:n ongelma koska hän yleisti sen koskemaan koko suomen kansaa ja suoraan sanottuna minusta se on loukkaavaa minua ja monia tuntemiani ihmisiä kohtaan jotka eivät ole rasistisia ollenkaan. Puhumattakaan siitä rasismista mitä enemistö kokee vähemmistön edustajilta mihin ei saa puuttuu kun jotkuu vähemmistön edustajat ovat siinä ajatuksessa ettei heidän itsensä tarvitse tehdä samoin kun he odottavat muiden heitä kohtaan tekevän.

   Tykkää

   1. ’Suoraan sanottuna se on hyvä huudella sielt Britanniasta missä jalkapallo huliganaanit listii toisiaan aina silloin tällöin eikö sitä voi pitää aika moisena rasismina toista kansanryhmää kohtaan’

    Tuo osoittaa jo sen että kirjoittajalla ei ole mitään käsitystä mitä sanalla rasismi tarkoittetaan.
    Se että kahden jalkapallon joukkueen kannattajat (etupäässä valkoiset britit) listiväy toisiaan ei ole mitään tekemistä rasismin kanssa. Kannattaisi tarkistaa käsitteiden merkitykset ennen kuin pistää niitä tänne luettavaksi,

    Tykkää

 2. Palefacella on oikeus sanoa, että Suomi on läpeensä rasistinen maa. Moni ihminen elää Suomessa sellaisessa todellisuudessa, jossa se näyttää todelta. Kyseessä on siis kokemus jostakin; tai poliittisessa viitekehyksessä näkökanta. Maahanmuuttajan oloa voi helpottaa se, että joku puhuu asioista suorasukaisesti. Suomalaisia se ehkä harmittaa, mutta se voi saada maahanmuuttajat ajattelemaan myönteisemmin suomalaisista. Paleface on tässä mielessä taiteilija eikä poliitikko. Taiteilija ilmaisee itseään kokemuksensa pohjalta ja tulkitsee asioita taiteilijan vapaudella. Taiteen avulla OKM pystyy välittämään sellaista viestiä, joka on tärkeä Suomessa asuvien ihmisten kannalta, mutta joka ei välttämättä liity tehtäviin vertailuihin.

  Tykkää

  1. Palefacella on tietysti oikeutensa, mutta hän on silti väärässä, eikä näitä Palefacen oikeutta sanoa valheellisia ja leimaavia asioita tulisi edistää julkisilla varoilla.

   Tykkää

 3. Mielenkiintoinen kirjoitus. Tekee mieli hieman saivarrella semantiikasta: ’läpensä rasistinen’ (tai läpensä mitä hyvänsä) ei tarkoita, että olisi rasistisempi johonkin muuhun verrattuna. Edessäni oleva pöytä on esimerkiksi läpensä puuta, mutta ei se ole silti sen puisempi kuin muutkaan puiset pöydät.

  Saivertelussani piilee kuitenkin ajatustakin. Voisin esimerkiksi sanoa, että vuonna 1900 joksenkin kaikki maailman maat olivat läpensä homofobisia. Varmaan eroja homofobisuuden asteessa oli, mutta useimmat olivat myös vaikka vuoden 2014 Suomeen verrattuna homofobisempia.

  Optimisti sisälläni toitottaa, että vaikka vuonna 2100 rasismi olisi lähestulkoon kaikonnut suurimmasta osasta maailman maista. Silloin voisi katsoa vuoden 2014 Suomea ja pitää sitä perustellusti läpensä rasistisena, aivan kuten muitakin tuon (tämän) ajan valtioita. Kysymys onko nyky-Suomi rasistisempi kuin muut maat, ei vaikuta siihen, onko se läpensä rasistinen.

  Ja onko Suomi läpensä rasistinen vai ei? Kuinka moni meistä (etenkään koulutusta edellyttävillä aloilla työskentelevistä) on työpaikassa, johon on rekrytoitu romani? Tai kutsuttu hakemuksen lähettänyt romani edes työhaastatteluun? Varmaan ihan jokaista työpaikkaa ei yksikään romani hae, mutta osaa varmasti.

  Tykkää

  1. No jos saivarrella haluat, niin ”läpeensä” tarkoittaa ’läpikotaisin’, mikä tarkoittaa että pöytä on 100% puuta kannesta jalkoihin. Toinen pöytä, joka on myös läpeensä puuta on ihan yhtä puinen kuin edellinenkin pöytä, mutta jos toisessa pöydässä on esimerkiksi metallijalat se ei ole läpeensä puuta ja näinollen läpeensä puinen pöytä on puisempi kuin metallijalkainen puupöytä. Haluan siis täsmentää, että läpeensä puinen pöytä on sellainen pöytä, jossa jokainen osa, joka VOI olla puuta, on puuta. Näin ollen Läpeensä rasistinen Suomi olisi sellainen maa, jossa jokainen sen osa, joka voi olla rasistinen, on rasistinen. Ja se nyt vaan ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Kaiken järjen mukaan läpeensä rasistisessa Suomessa herra Paleface on myös itse rasisti.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s